8 tips til et allergivennlig hjem

Allergivennlig hjem

Inneholder annonsørinnhold

Visste du at ordet allergi er gresk og betyr ”endring i reaksjonsmønster”? Allergi er altså endringer i kroppens reaksjonsmønster når den kommer i kontakt med såkalte allergener. Disse allergenene er stoffer som finnes naturlig i våre omgivelser, og som egentlig er helt ufarlige. Men når disse stoffene kommer i kontakt med en allergiker, skjer det en prosess i kroppen som tilslutt resulterer i at kjemiske substanser som histamin forårsaker plager.

En av de vanligste allergiene vi ser i dag er støvallergi. Støvallergi kan være irriterende for den som opplever den som verst, for hvis man ikke en gang kan oppholde seg i sitt eget hjem, hvor skal man da gjøre av seg?

Heldigvis fines det noen enkle grep du kan gjøre selv for å holde hjemmet ditt allergivennlig.

Lufting

Noe så enkelt som lufting kan gjøre mye for inneklimaet. Luft ut gjennom hele boligen i minst en halvtime hver dag, og helst to-tre ganger om dagen. Luft også dyner, puter og tepper. Slik får du sirkulasjon i de tingene som tiltrekker seg mest støvpartikler. Sørg også for at ventilasjonen fungerer som den skal for å oppnå best mulig inneklima. Bruker du ventiler, bør disse undersøkes ofte for støv og lignende.

Grundig rengjøring

Dessverre finnes det ikke noen vei utenom dette punktet… Dersom du ønsker et allergivennlig hjem, er hyppig rengjøring noe av det viktigste du kan gjøre for deg selv. Her er det viktig å være ekstra nøye i de rommene du oppholder deg mye, og glem for all del ikke under sengen.

Rent kjøkken

Glem for all del ikke kjøkkenet i rengjøringsrutinene. Her kan det oppstå mye varme og fuktighet, noe som kan være med på å øke utviklingen av bakterier og støvmidd.

Unngå parfymerte rengjøringsprodukter

Har du allerede litt besvær med luftveier grunnet støvallergi bør du unngå parfymerte rengjøringsmidler da disse kan forverre luftveisirritasjoner.

Riktig tørking av tøy

Pass på at du ikke tørker tøy i rom du oppholder deg mye i. Klærne våre samler mye støv, så her kan en god idé være å tørke utendørs eller på badet dersom du har muligheten til det.

Planter

Vi kan aldri få nok av planter. Bladrike planter har vist seg å ha en positiv effekt på både humør og inneklima. De kan være med på å holde luften renere ved at de tiltrekker seg karbondioksid samt at de kan ha en placebo-effekt på humør og stressnivå.

Begrens bruken av levende lys

Når høsten nærmer seg og kveldene blir kortere, er det mange som velger å forlenge hverdagshyggen ved å finne frem levende lys. Dessverre produserer levende lys partikler som kan være med på å skape ubehag i luftveiene og bør bruken bør derfor begrenses.

Har du peis?

Peisen bør sjekkes og rengjøres ofte, da denne er med på å spre ulike artikler og kan være med på å forstyrre et ellers sunt inneklima. Også her bør bruken begrenses til ekstra hyggelige kvelder.

Husk også på å ta allergiforebyggende tabletter som inneholder antihistamin. I begynnelsen lærte vi om at det skjer en kjemisk reaksjon i kroppen vår når den får en allergisk reaksjon, og at resultatet er kjemiske substanser som histamin. Et produkt som inneholder antihistamin vil bekjempe denne kjemiske prosessen slik at kroppen ikke skal reagere på naturlige stoffer som i utgangspunktet er ufarlige.

Følger du disse enkle åtte tipsene vil du kunne ha et allergivennlig hjem året rundt.

Be the first to comment

Leave a Reply