Derfor har du dårlig hud nå

Dårlig hud

Opplever du å få dårlig hud når høsten kommer? Når sommeren er over og høsten melder sin ankomst, har huden en tendens til å bli fet og livløs. Huden er kroppens største organ, og har også sine årstider. Spesielt huden i ansiktet har behov som endrer seg året rundt, og som du bør lytte til.

Sommerglød

Det norske klimaet er preget av store sesongvariasjoner. Om sommeren kan det bli veldig varmt, og om vinteren kan det bli utrolig kaldt. Vi får virkelig oppleve at årstidene utfolder seg i all sin prakt – på godt og vondt. Noe av det beste med sommeren er at huden får en naturlig glød. Vi får farge i ansiktene, og urenhetene blir på magisk vis borte. Vi får en god dose D-vitaminer, får mer overskudd og føler oss freshere.

Det som egentlig skjer med huden når den blir eksponert for sol, er at den tørker ut. Urenheter blir derfor tilsynelatende borte, og huden jobber på spreng med å beskytte seg selv.

Gusten høst

Når man har vært mye i solen øker dannelsen av døde hudceller, og når solen forsvinner får huden sin sjanse til å reparere seg selv. Talgproduksjonen vil derfor øke for å reparere uttørkingen. Mange vil dermed oppleve at huden blir uren når været blir kaldere. Døde hudceller forhindrer refleksjonen av lys i huden, og derfor kan huden fremstå som gusten. Det hjelper heller ikke at fargen man fikk i ansiktet gradvis forsvinner, og blå ringer under øynene blir mer framtredende.

Hvordan vi føler oss er også viktig for hvordan vi ser ut. Når været blir kaldere kommer gjerne den typiske høstforkjølelsen, og mange går rundt med rennende nese og vond hals. Forkjølelse kommer av et virus, som smitter lettere fordi vi oppholder oss mer inne. I tillegg kan immunforsvaret hemmes av at vi fryser. Faktisk kan en person være bærer av et forkjølelsesvirus, som først slår ut når han eller hun begynner å fryse. Det er derfor ikke uten grunn at mange velger å ta kosttilskudd når været blir kaldere.

Dette kan du gjøre selv

Det er helt vanlig og typisk for høstsesongen at huden blir dårligere. Det betyr bare at huden jobber for å gjenopprette fuktighetsbalansen. For å hjelpe huden på vei, er det en rekke ting du kan gjøre selv:

  • Finn en skrubb som er tilpasset din hudtype, og skrubb deg to ganger i uka.
  • Smør huden med en fuktighetsgivende krem. Bruk et serum på partier som er ekstra tørre.
  • Bruk en fuktighetsmaske 2-3 ganger i uken, og sov gjerne med den.
  • Pass på at du får nok søvn. De fleste av oss trenger flere timer søvn når det blir mørkere ute.
  • Smør huden på innsiden ved å spise fet fisk og drikke masse vann.
 • Ta kosttilskudd for å få mer overskudd og føle deg bedre. Visste du at syv av ti nordmenn har for lavt innhold av vitamin D om vinteren?

Be the first to comment

Leave a Reply