Dette visste du ikke om botox

Botox er i dag et kjent produkt som brukes i blant annet rynkebehandlinger, og er i små mengder helt ufarlig. Men vet du egentlig hva Botox er?

Botox, eller botulinumtoksin som det egentlig heter, er en nervegift som blir produsert av en svært giftig bakterie. Denne bakterien kan blant annet forårsake botulisme dersom den forekommer i store mengder i mat, sår eller hos barn. Men i små og kontrollerte mengder er stoffet ufarlig, og kan faktisk hjelpe mot diverse plager. Vet du hvilke?

Migrene

Botox har vist god effekt på behandling av hodepine og kronisk migrene, men man er usikker på hva som er årsaken. Noen mener at legemiddelet får anspente muskler i pannepartiet til å slappe av, og en annen teori er at produktet blokkerer smerteimpulser, eller nervene som sender smerteimpulser til hjernen. Uansett har legemiddelet vist seg å være svært effektivt hos mange pasienter.

Svette

Mange som sliter med overdreven svette, også kalt hyperhidrose, har fått god effekt av Botox-injeksjoner. Her vil behandlingen føre til lite eller ingen svette i det aktuelle området i etterkant. Typiske behandligsområder vil være armuhuler, hånd- og fotflater. Legemiddelet blokkerer nerveimpulsene som går frem til svettekjertlene, slik at de ikke får beskjed om å skille ut væske. Svetting er kroppens naturlige måte å “ventileres” på, men noen opplever dette i større mengder enn andre, noe som for noen kan være sjenerende eller hemmende i hverdagslivet.

Tanngnissing

Pasienter som sliter med tanngnissing, kan redusere plagene sine med Botox. Under behandlingen vil legen eller en spesialutdannet sykepleier, injisere legemiddelet mot tyggemuskulaturen slik at den blir delvis svekket.

Menstruasjonssmerter

For mange kvinner kan den ene uken av måneden være en svært smertefull uke. Her kan man få god effekt av å injisere botox i bekkenmuskulaturen, hvor en behandler smertekilden direkte (nervene) sammenlignet med vanlige medisiner som kun behandler symptomene.

Slagpasienter

Slagpasienter som har mistet kontrollen over muskler i den ene halvdelen av ansiktet, kan føre til hyperaktive muskler og et asymmetrisk ansikt. Her kan legemiddelet botox injiseres for å rette opp i ansiktets symmetri ved å få de hyperaktive musklene til å slappe av. Resultatet vil da bli et mer avslappet uttrykk.

Hva er forskjellen på botox og fillers?

Forskjellen mellom produkter som Restylane, Juvéderm, eller andre kjente fillers, og botox er at botox lammer musklene – det gjør ikke fillers. Fillers kan glatte ut linjer og rynker, gi hud eller lepper mer fylde, og de kan være med på å øke hudens egne hyaluronsyreproduksjon.

Både botox- og fillersbehandlinger skal være utført av sertifiserte behandlere, og hos klinikker i Norge kreves det at behandleren har utdannet sykepleierutdanning før en kan jobbe som kosmetisk sykepleier.
Ønsker du å bruke disse behandlingene for å gjøre rynker og linjer mindre synlige, kan du også oppnå god effekt ved å bruke ansiktspleie tilpasset din hud. Hos Eliteklinikken kan du blant annet finne seriene Elixir og Obagi ZO, som begge har fått mye oppmerksomhet fra sine brukere.

Be the first to comment

Leave a Reply