Hvor sterk mat tåler du?

Noen mennesker kan knaske i seg en hel chili, mens andre bare trenger å stikke tungen sin på den for å kjenne det svi i flere timer etterpå. Hvorfor er det slik?

Hvorfor brenner sterk mat?

Det er stoffet capsaicin som gir oss følelsen av at maten brenner på tunga og i halsen. Capsaicin gir en sterk smak og finnes blant annet i chili. Stoffet aktiverer ikke smaksløkene våre, men derimot smertesystemet. Det er ikke vannoppløselig, noe som forklarer hvorfor den brennende følelsen bare blir verre av å drikke vann. Vannet bidrar bare til å spre stoffet enda mer ut i munnen slik at smerten oppleves som verre.

Derfor tåler noen sterkere mat enn andre

Mange tror at folk som tåler sterk mat har ødelagt smaksløkene sine, men dette er heldigvis en myte. Personer som spiser mye, sterk mat har evnen til å utvikle en toleranse kalt desensibilisering. Det er det samme som skjer når kroppen utvikler toleranse mot medikamenter. Ved langvarig kosthold eller kostholdsendringer kan denne endringen bli kronisk.

Dersom du ønsker å øke toleransen for sterk mat, er det altså et råd som gjelder: Du må spise mer sterk mat.

Slik kan du øke toleransen for sterk mat

Mexicansk og asiatisk mat er kjent for å være sterk, som regel altfor sterkt for vestlige ganer. Derfor kan man ofte velge mellom ulike styrkegrader når man bestiller slik mat på restaurant. På den indiske restauranten New Delhi i Oslo, har de for eksempel hele fem styrkegrader som gjestene kan velge mellom:

  • Mild
  • Medium
  • Madras
  • Vindaloo
  • Tandaloo

Mild passer for alle, mens medium allerede kan bli for sterkt for noen. Skal du øke toleransen for sterk mat, må du øve ved å spise mer av den. Hvis du rett og slett ikke orker den brennende følelsen finnes det heldigvis råd. Capsaicin er svært fettoppløselig noe som innebærer at det binder seg til fettmolekyler. Derfor kan det hjelpe å drikke for eksempel melk til maten, eller ha en dip av frossen yoghurt ved siden av. I India gir mødre barn som har fått for mye karri “ghee” – en spesiell type klaret smør laget av bøffelmelk.

Drømmer du om å meske deg i indisk mat, men sliter med den brennende følelsen på tunga? Da er det bare ett råd: Spis mer av den sterke smaken, og bruk yoghurt eller melk for å døyve smerten. Lykke til!

Be the first to comment

Leave a Reply