Nytt år og lavere utgifter i hjemmet

Denne artikkelen inneholder annonsørinnhold 

Januar er i gang og mange har nyttårsforsetter om å leve sunnere, trene mer, hjelpe andre og mange andre gode ting. Men det er også et perfekt tidspunkt for å gå over privatøkonomien. Enkle grep kan gjøre at du sparer mye penger i husholdningen.

Bank, lån, mobil og forsikring er kanskje de områdene det er enklest å spare penger på. Det er mange homogene produkter og det krever svært lite å bytte over til en billigere leverandør. Vi starter med å oppsummere:

  • Elskling og Payr kan du finne rimelige strømleverandører
  • På Finansportalen.no finner du oversikt over blant annet boliglån og forsikring
  • tek.no har de en god oversikt over mobilabonnement

Strømpriser

Etter at strømmarkedet ble liberalisert på nittitallet har det vært konkurranse på strømprisene. Men til tross for over 20 år med konkurranse er det fortsatt til dels store forskjeller i pris. Dette til tross for at myndighetene har gjort det svært enkelt å skifte strømleverandør. Du trenger bare fylle i et enkelt skjema på internett og på noen dager har du en ny leverandør. Og bor du i en av de mange husstandene som har fått automatisk måler trenger du ikke engang å lese av måleren.

Forbrukerrådet har lansert sammenligningsportalene strømpris.no. Der kan du fylle ut din adresse og enkelt se prisforskjellene. I dag er det stor konkurranse og i toppen er det i skrivende stund delt tredjeplass mellom Agva Kraft, Gudbrandsdalen Energi og Telinet Energi. I denne portalen kan du også stille inn på om du vil se kampanjepriser og finne link direkte til strømleverandørenes bestillingsside. I tillegg til denne offisielle strømprisoversikten, finnes det en del private. Elskling og Strømportalen er to gode sider. En annen site er Payr som kan være nyttig og også der rangerer vår sponsor Agva Kraft godt. De ulike sidene presenterer parametrene på litt forskjellig vis, så det kan være en idé å ta en titt på en eller to.

Vi minner om at netteier fortsatt har monopol på ledningsnettet, og har derfor en nøytralitetsplikt. Dette innebærer at de ikke kan endre kvalitet eller pris utfra hvilken strømleverandør du har valgt.

Bank og forsikring

Det er Forbrukerrådet som håndterer Finansportalen.no der du finner oversikt over Pensjon, bank, forsikring og pengeplassering. Det som kanskje krever mest er bytte av boliglån fordi det må gjennomføres en ny tinglysningsprosess. Dette er likevel overraskende fort gjort og den nye banken gjør mesteparten av jobben for deg. Det mange overraskes over er hvor mye man kan spare på å bytte bankforbindelse. Årsakene kan være mange, og tre av dem er at banken generelt er dyr, at du har økt egenkapitalandelen uten at renten har gått ned eller at generell rentenedgang ikke har kommet eksisterende kunder til gode. Et godt tips kan være å hente ut tilbud fra en konkurrent og presentere dette for din eksisterende bank, da er det ikke umulig at de setter ned prisen.

Innen forsikring var det langt mer klønete før, siden mange avtaler krevde at avtalen kun kunne sies opp en bestemt dato i året. Etter at dette ble regulert har det blitt mye enklere. Vær imidlertid obs på at det kan være forskjeller i egenandeler, dekningsgrad etc.

Mobilabonnement

Det er ikke aktuelt for så mange å bytte leverandør av fasttelefon lenger siden de fleste ser ut til å bruke mobil. Men på mobil kan det være mye penger å spare på å velge rett leverandør. Og som med strømavtaler er det også viktig å velge rett avtale. I tillegg til tek.no sin prissammenligning kan du finne sammenligning av mobilpriser blant annet på mobiltelefoni.no.

Oppsummering

Så sett nå av et litt tid. Start med det enkleste, og velg for eksempel Agva fra Strømvalget. Så går du inn på mobiltelefoni.no og velger Telio Go om det passer godt for ditt forbruk. Så sjekker du til slutt bank- og forsikringslisten til Forbrukerrådet og ringer eksisterende leverandører for å prute. Vipps, så har du kanskje spart flere tusen kroner på en liten times jobb.

Be the first to comment

Leave a Reply